Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea provedla další neúspěšný test balistické rakety USA hrozí odplatou

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Soul - Severní Korea dnes provedla další pokus odpálit balistickou raketu, test byl opět neúspěšný. Pentagon jen pár hodin předtím varoval, že USA na jakýkoli útok na americké spojence či použití jaderných zbraní drtivě odpoví.

Pokus byl proveden z odpalovacího střediska v blízkosti města Kusong na severozápadě KLDR. Odpálení rakety zaznamenalo jako první Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD), podle nějž šlo o střelu středního doletu Musudan.

Test potvrdila také jihokorejská armáda, podle níž raketa explodovala krátce po startu. Mluvčí amerického ministerstva obrany Gary Ross uvedl, že Spojené státy pokus o odpálení rakety odsuzují a dodal, že americká vláda tuto záležitost předloží OSN.

Americký ministr obrany Ashton Carter a šéf americké diplomacie John Kerry ve Washingtonu ve středu jednali s jihokorejskými protějšky o aktuální severokorejské hrozbě. Kerry řekl, že USA chtějí nasadit dříve přislíbený protiraketový systém THAAD v Jižní Koreji co nejdříve.

Raketa Musudan má teoreticky dolet 2500 až 4000 kilometrů, což znamená, že by měla být schopna ohrozit kromě Japonska a Jižní Koreje i americké vojenské základny na tichomořském ostrově Guam. Předchozí, rovněž neúspěšný test rakety Musudan provedla KLDR v sobotu.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy