Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké speciální jednotky bojují s Islámským státem u Bartally

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácké speciální jednotky se nyní nycházejí u města Bartalla, vzdáleného 15 kilometrů východně od Mosulu. Při osvobozování oblasti se potýkají s bombami nastraženými u silnic a s palbou radikálů z Islámského státu.

Podle iráckého generála Hajdara Ubajdího speciální jednotky z Bartally, již armáda dobyla minulý týden, postupují do okolních vesnic.

Iráčané vyšetřují incident z minulého týdne, při němž byla při náletu v pátek zasažena ženská část mešity a v ní zemřela asi desítka civilistů. Stalo se to v Dakúku, který leží v blízkosti Kirkúku. IS v tomto kurdském městě ve snaze odpoutat irácké vojáky od mosulské fronty několikrát zaútočil a při bojích tam zemřelo osm desítek lidí.

Hlášen byl ale také útok na mešitu v Dakúku a podle rozsahu škod místní lidé soudí, že šlo o nálet. Nad Irákem létají jenom letadla mezinárodní koalice, která poskytuje irácké armádě podporu v boji, nebo iráckého letectva. Mluvčí americké armády John Dorrian řekl, že koalice si je jistá, že její letadla na civilisty v Dakúku neútočila. Irácká vláda případ vyšetřuje.

Velitelství irácké armády dnes v prohlášení oznámilo, že "osvobozovacích operací v Ninive se turecká armáda nezúčastní v žádné formě". Ninive je severoirácká provincie, jejímž střediskem je Mosul.

Mezi Irákem a Tureckem se v minulých dnech prohloubily spory kvůli přítomnosti tureckých vojáků na základně u Mosulu.

Premiér Binali Yildirim podle dnešního tureckého tisku řekl, že Turecko do operací v Mosulu nenasadí pozemní armádu. "V koaličních jednotkách jsou letecké a pozemní síly, Turecko se připojí k těm leteckým," řekl premiér. Přítomnost tureckých pozemních jednotek v mosulských bojích vyloučil také turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. "Pozemní operace musí provést irácká armáda, ne různé skupiny. Nepřipadá v úvahu, že by se pozemních operací zúčastnily jednotky Turecka nebo jiných zemí," řekl.

Témata:  Irák Islámský stát Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy