Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká bude budoucnost NATO s příchodem Trumpa? Evropa má šanci, aby bezpečnostně dospěla, tvrdí Ischinger

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NATO

Mnichov - Předseda každoroční mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger dnes uvedl, že zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem je šancí pro Evropu, aby dospěla v bezpečnostně-politické oblasti. S příchodem nového šéfa Bílého domu se řeší především budoucnost NATO.

Trump v červenci uvedl, že při rozhodování o obraně pobaltských států proti případné ruské agresi by zohlednil i to, do jaké míry tyto země "dodržují své závazky vůči nám" a přispívají Severoatlantické alianci. V březnu prohlásil, že USA by měly snížit výdaje na své aktivity v NATO.

Trump si za tato slova vysloužil kritiku i od svých spolustraníků, včetně vůdce republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella. Nelibost nad jeho výroky dal v červnu najevo i předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

"Myslím, že není vůbec tak špatné, pokud je Evropa tímto způsobem napomenuta, aby trochu víc udělala pro vlastní bezpečnost. Tato debata není zcela nová a nejde úplně špatným směrem," řekl dnes Ischinger v rozhovoru s televizní a rozhlasovou stanicí RBB.

Ischinger je předsedou mnichovské bezpečnostní konferecen od roku 2008. Jako diplomat působil při OSN, NATO, EU i OBSE. V letech 2001 až 2006 byl německým velvyslancem v USA.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy