Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Antimuslimismus v EU? Slovensko přijalo zákon, který znemožňuje registraci islámu jako náboženství

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava – Slovenský parlament ve středu schválil zákon, který de facto znemožňuje, aby mohl být islám zapsán jako oficiální státní náboženství. Podle agentury Reuters jde o další z ukázek toho, jak v celé Evropské unii rostou antimuslimské nálady.

„Bývalý komunistický stát se divoce brání úsilí EU vyrovnat se s velkým přílivem převážně muslimských přistěhovalců do Evropy od roku 2015 tím, že bojuje proti kvótám týkajících se žadatelů o azyl mezi členskými státy EU. Vláda premiéra Roberta Fica říká, že islám nemá na Slovensku místo," píše Reuters.

Informuje také o tom, že slovenští poslanci schválili zákon předložený vládní Slovenskou národní stranou (SNS), podle kterého musí mít církve a náboženské skupiny alespoň 50 tisíc zletilých členů s trvalý pobytem na Slovensku. Doteď přitom stačilo 20 tisíc členů. „Cílem předloženého návrhu zákona je eliminovat spekulativní registrace údajných církví a náboženských společností s hlavním cílem registrace - tedy získání finančních příspěvků od státu, " uvedla SNS v důvodové zprávě.

Na Slovensku žije jen několik tisíc muslimů

Jak poukazuje agentura Reuters, tato změna znemožní registraci islámu, ke kterému se na Slovensku podle posledního sčítání hlásí asi jen 2 tisíce lidí. Islámská nadace na Slovensku odhaduje počet svých členů na přibližně 5 tisíc. Většinou jde o přistěhovalce ze zemí Blízkého východu či bývalé Jugoslávie nebo jejich příbuzné, část věřících tvoří také konvertité. Žijí hlavně v okolí Bratislavy, Košic, Martina, Nitry a Levic.

Islámská nadace se k nově přijatému zákonu zatím nevyjádřila.

„Islamizace začíná kebabem a v Bratislavě už probíhá, musíme si uvědomit, čemu můžeme čelit za pět až deset let. Musíme udělat vše, co můžeme, aby tu v budoucnu nebyla postavena žádná mešita," řekl již dříve předseda SNS Andrej Danko.

Zákon byl schválen dvoutřetinovou většinou v parlamentu, podpořili ho zástupci vládních i opozičních stran. Zákonodárci také odmítli návrh opoziční krajně pravicové Lidové strany-Naše Slovensko Mariana Kotleby zvýšit počet členů nutných k registraci na 250 tisíc.

SNS volá po zákazu burek i mešit

Danko také žádal další kroky mířící proti islámu a muslimům – kromě zabránění registrace islámu propaguje také zákaz nošení burek na veřejnosti a zákaz výstavby mešit a minaretů.

Slovensko má 5,4 milionu obyvatel, 62 procent z nich se prohlašuje za římské katolíky.

Ani v Česku doposud neexistuje žádná muslimská organizace jako registrovaná církev či náboženská společnost. Dle posledního sčítání lidu v roce 2011 se k islámu přihlásilo 3 358 obyvatel (islám + ústředí muslimských obcí). Podle odhadů sociologů z letošního roku se však jejichpočet pohybuje kolem 22 tisíc. Téměr všichni muslimové v Česku jsou sunnité.

Témata:  Slovensko Islám muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy