Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František chce zamezit dalšímu zneužívání dětí

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František vyzval koncem loňského roku biskupy, aby důsledně zajišťovali ochranu dětí před sexuálním zneužíváním. Varoval zejména před zneužitím ze strany duchovních.

Hlava římskokatolické církve se tak vyjádřila v dopise s datem 28. prosince, který byl adresován vysoce postaveným duchovním a jehož obsah dnes zveřejnil Vatikán.

Papež kromě jiného odsoudil utrpení a bolest dětí a mladistvých, kteří byli v minulosti sexuálně zneužíváni kněžími.

"Je to hřích, za který se stydíme. Lidé, kteří byli odpovědní za péči o tyto děti, naopak zničili jejich důstojnost. Hluboce toho litujeme a prosíme o odpuštění," citoval papeže vatikánský rozhlas.

"Najděme odvahu potřebnou k tomu, abychom všemi nezbytnými prostředky podporovali a plně hájili život našich dětí, aby se obdobné zločiny již neopakovaly. Zjevně a poctivě přijměme za svou 'nulovou toleranci' v této oblasti," dodal František.

Témata:  Papež František sexuální zneužívání děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy