Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František si uvědomuje rizika, obrněná auta ale dál odmítá

Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Vatikán - Papež František nadále hodlá jezdit v neobrněných automobilech a bez velkého bezpečnostního doprovodu. Nicméně si je vědom rizik, která toto jeho rozhodnutí obnášejí.

Podle agentury Reuters to napsal v úvodu k nové knize Cestování od autora Andrey Tornielliho, která je o 17 zahraničních cestách, které papež vykonal ve více než 25 zemích mimo Itálii od svého zvolení v roce 2013.

Italská policie v uplynulých dvou letech po útocích islamistických extremistů v Evropě výrazně zvýšila bezpečnostní opatření kolem Vatikánu. Hlava katolické církve ale nadále používá běžný modrý Ford Focus.

"Jsem si vědom hrozících rizik," konstatuje František v knize. "Možná jsem lehkovážný, ale musím říct, že se nebojím o sebe, nýbrž o bezpečnost těch, kteří cestují se mnou, a především lidí, s nimiž se setkávám v různých zemích. Vždy hrozí nebezpečí neuváženého činu šílence. Ale vždy je přítomen Bůh," dodává.

"Zcela chápu potřebu zajištění bezpečnosti a jsem za to (bezpečnostním pracovníkům) vděčný, ale biskup je pastor, otec a mezi ním a lidmi nemůže být příliš bariér."

Témata:  Papež František Vatikán

Aktuálně se děje

3. května 2024 19:44

Oddálení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit na Ukrajině vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy