Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka způsobila Česku škody za sedm milionů korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ptačí chřipka se v Česku objevila před dvěma týdny a škoda v chovech se zatím pohybuje mezi sedmi a osmi miliony korun. Ministerstvo zemědělství má na odškodnění v záloze 31 milionů, kdyby to nestačilo, je možné sáhnout do rozpočtové rezervy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to řekl po zasedání kabinetu, na kterém informoval o situaci kolem ptačí chřipky.

"Stát je připraven kompenzovat chovatelům náhrady škod spojené s ptačí chřipkou, ministr zemědělství dnes vládu informoval o aktuální situaci," uvedl v průběhu zasedání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru.

Veterináři v ČR zatím zachytili šest ohnisek nakázy a do soboty utratili přes 13 tisíc ptáků.

Nákaza se v Česku objevila po deseti letech. Jurečka poznamenal, že tehdy škody dosáhly 50 milionů korun. Apeloval na majitele vybitých kusů, aby se o náhradu přihlásili v určeném termínu, tedy do šesti týdnů od utracení drůbeže.

Témata:  ptačí chřipka Marian Jurečka zemědělci Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy