Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie přijme namísto tisíců jen stovky migrantů

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Místo původně plánovaných 3000 dětí a mladistvých, kteří do Evropy přišli jako migranti bez doprovodu rodičů, jich přijme Británie pouze 350.

Oznámila to dnes ministryně vnitra Amber Ruddová. Za důvod podle agentury AP označila obavu, že by program britské vlády mohl povzbudit některé rodiče z Blízkého východu a z Afriky, aby své děti poslali na nebezpečnou cestu do Evropy.

"Působí to jako pobídka. Povzbuzuje to pašeráky lidí," uvedla Ruddová v parlamentu. Anketa mezi příslušnými úřady podle ní navíc ukázala, že Británie není z kapacitních důvodů schopna přijmout více než 350 uprchlíků mladších 18 let. Ukončení programu přijímání nezletilých uprchlíků požaduje i Francie, uvedla Ruddová.

Británie už přijala zhruba 200 migrantů z řad dětí a mladistvých, přijme jich tedy ještě 150 a následně program ukončí. O přijetí 3000 nezletilých migrantů bez doprovodu rodičů rozhodla ještě předchozí vláda premiéra Davida Camerona.

Rozhodnutí vlády dnes kritizovala řada nevládních organizací, osobností veřejného života i zástupci opozice. Labouristická poslankyně Diane Abbottová vládu obvinila, že svým rozhodnutím nechala na holičkách tisíce dětí, a vystavila je tak nemocem, obchodu s lidmi a bídě.

Témata:  Velká Británie uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy