Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá vláda se pře: Gabriel zpochybnil plány Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mnichov - Mnichovská bezpečnostní konference ukázala rozpory v německé politice. Zatímco kancléřka Angela Merkelová dnes uvedla, že závazek dvě procenta HDP na obranu do roku 2024 se její země bude snažit splnit, ministr zahraničí Sigmar Gabriel to zpochybňuje.

Země NATO se v roce 2014 dohodly, že do deseti let zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta HDP. "I mně je jasné, že jsme přijali závazek," řekl dnes Gabriel.

Zároveň ale podotkl, že vyšší výdaje na obranu nemusejí znamenat větší bezpečnost. Tu podle něj mohou přinést třeba investice do rozvojové pomoci. "Se vším respektem k cíli dvou procent, jednou ze zemí, která ho dosáhla, je Řecko," podotkl. Neví ale prý, jestli je to dobře, když mají Atény problém obstarat si peníze na důchody.

Německo, které nyní dává na obranu asi 1,2 procenta HDP, by ke splnění cíle muselo obranný rozpočet zvýšit asi o 25 miliard eur (676 miliard Kč). "Já každopádně nevím, odkud by v takové krátké době tato dvouciferná suma měla přijít," řekl Gabriel.

Jeho slova jsou v rozporu s prohlášením Merkelové. Podle některých už se projevuje začínající předvolební kampaň před zářijovými parlamentními volbami v Německu.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.