Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda žehlí incident v Litvě: Pětice vojáků byla ze cvičení stažena

Česká armáda na akci Bahna.
Česká armáda na akci Bahna.
Foto: Army.cz

Praha/Vilnius - Pětice českých vojáků, která měla nedávno incident u nočního podniku v Litvě, byla ze cvičení v Pobaltí stažena. Česká armáda do Litvy vyslala zhruba 120 vojáků. Jádro jednotky tvoří vojáci lehkého motorizovaného praporu z Bučovic, doplněni jsou o příslušníky dalších devíti jednotek.

O incidentu v Klajpedě minulý týden informovala litevská a ruská média. Čeští vojáci podle nich byli opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Ochranka je údajně odmítla vpustit a když začali být agresivní, zavolala policii. Některá ruská média incident vylíčila dramatičtěji, policie se s vojáky podle nich poprala a použila elektrické paralyzéry. To česká armáda odmítla. Neoficiálně zástupci Česka mluví o ruské propagandě.

"Verze se různí, jak to tak bývá u podobných věcí, ale my nemáme definitivní zprávu od místní policie," řekl dnes ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Poznamenal, že česká armáda má v zahraničí kolem 400 vojáků, kteří mají všude výbornou pověst.

"Potom když se stane nějaký takový kázeňský prohřešek, nepřeceňoval bych to. Musíme ale dát jasný vzkaz, že tohle ne, i kdyby to byla nějaká strkanice někde u sklenice piva, protože to prostě nejde," zdůraznil ministr. Dodal, že daní vojáci již v Litvě nejsou. "Byli staženi velmi rychle. Nesmí to snižovat kredibilitu armády, ta musí být velmi vysoká," dodal.

Podobně se vyjádřil i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Nechtěli jsme tuto situaci podcenit, na druhé straně jsme ji nechtěli dramatizovat," podotkl.

Na cvičení Training Bridge 2017 se země Visegrádu domluvily s pobaltskými státy v rámci posilování východního křídla NATO. Během něj spojenci do Pobaltí a Polska vyšlou mnohonárodní prapory. Cvičení Training Bridge je nad rámec této dohody. Čeští vojáci Training Bridge zahájili, další země Visegrádu vyšlou své jednotky do Pobaltí v následujících čtvrtletích.

Podle Stropnického jsou znát intenzivní obavy Litvy z postoje Ruska. "Je to mimo jiné důvod, proč tady cvičíme," řekl novinářům. Dodal, že z české účasti na cvičení má velmi dobrý pocit.

Čeští a litevští vojáci se během cvičení zaměřují především na obranu. Dosud proto například vykopali podle velitele jednotky Miroslava Maixnera 1500 okopů a více než kilometr spojovacích zákopů, což podle armády představuje překopání asi jednoho a půl fotbalového hřiště do metrové hloubky. Využívají k tomu příhodné podmínky písčité půdy. "Na Libavé bychom se za půl hodiny zakopali asi tak do deseti centimetrů. Tady se za stejnou dobu zakopeme skoro do výšky stojícího střelce," poznamenal jeden z vojáků Denis Mudřik.

Bečvář vyzdvihl, že kromě samotného cvičení je pro jednotku důležitý i přesun do vzdálené Litvy. Vojáci museli svou techniku, kterou představuje téměř 40 kusů vozidel, převézt asi 1000 kilometrů po železnici, následoval 300kilometrový přesun po vlastní ose.

Témata:  Armáda České Republiky Litva Martin Stropnický

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy