Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivistům v USA hrozí vězení za narušení senátního slyšení. Jen jsme se smáli, tvrdí jedna z obviněných

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americký soud uznal trojici aktivistů vinnými z narušování veřejného pořádku a z demonstrování bez příslušného povolení na území Kapitolu. Přečinů se dopustili během lednového senátního slyšení tehdejšího kandidáta na ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. O trestu rozhodne justice později.

Desiree Fairoozová (61) byla během slyšení se Sessionsem vyvedena ze sálu poté, co přerušila úvodní projev alabamského senátora Richarda Shelbyho.

Incident nastal v momentě, kdy Shelby hovořil o jasně prokázaných faktech, že Sessions vždy přistupoval k Američanům na základě rovnosti a podle zákonů.

Fairoozová následně podle soudních dokumentů propukla v záchvat smíchu, který následoval druhý hlasitý výbuch smíchu. "Prostě jsem se nemohla udržet," řekla žena s tím, že to byla spontánní reakce na to, co považovala za naprostou lež.

S Fairoozovou byla souzena ještě dvojice mužů, kteří na sobě při slyšení měli bílá roucha rasistické organizace Ku Klux Klan. Podle kritiků neměl Sessions k názorům tohoto hnutí v minulosti daleko.

Témata:  USA Senát USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy