Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová v problémech? V CDU/CSU se nelíbí zrušení víz pro Turky

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Berlín - Plán Evropské komise na ukončení víz pro občany Turecka narazil na odpor některých významných německých politiků z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové i z její sesterské Křesťanskosociální unie (CSU).

Merkelová spoléhá na to, že se Turecku podaří do konce června splnit i posledních pět podmínek, které zůstávají zatím otevřené (boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony). "Myslím, že vzhledem k pokrokům, které Turecko učinilo v ostatních bodech, existuje reálná šance, že splní i dosud otevřené kapitoly," uvedla ve středu večer.

"Ve frakci (CDU/CSU) stále panují výrazné pochyby o bezvízovém styku (s Tureckem), neboť by mohlo dojít k nezanedbatelnému nárůstu neregulérní migrace," uvedl poslanec a odborník křesťanských demokratů na otázky vnitra Wolfgang Bosbach. "Proto potřebujeme centrální registr vstupů a odchodů (z schengenského prostoru) a také nouzovou brzdu pro případ, že nelegální imigrace skutečně výrazně naroste," dodal.

Skeptický je ke zrušení víz také mluvčí křesťanských demokratů pro otázky vnitra Stephan Mayer. Podle něj hrozí, že se rušení víz nyní stane spíše politickou než věcnou otázkou.

Bavorský ministr vnitra a člen bavorské CSU Joachim Herrmann bezvízový styk s Tureckem zcela odmítl. Připomněl v této souvislosti násilné střety, které se o velikonoční neděli odehrály mezi Turky a Kurdy v Aschaffenburgu na severozápadě Bavorska. "V naší zemi takovéto konflikty nechceme," řekl.

Témata:  Německo Angela Merkelová Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy