Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špičky EU nastínily pochmurný obraz EU. Chybí skuteční státníci i spolupráce

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Řím – V Itálii se dnes sešli politické špičky Evropské unie, v Římě debatovali o osudu Evropské unie na besedě, kterou uspořádal výbor německé ceny Karla Velikého, kterou v pátek převezme papež František. 

Pochmurný obraz Evropské unie prezentovali dnes šéfové tří velkých evropských institucí. Podle předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a předsedy Evropské rady Donalda Tuska EU osmadvacetičlenný blok strádá nedostatečným vedením a utápí se v nacionalistické politice.

Schulz se domnívá, ře EU trpí nedostatkem skutečných státníků. Podle Tuska byla idea jednotného evropského státu iluzí. Podle Tuska se noví členové často nejvíc staví proti společné migrační politice, a to „někdy velmi popuzujícím způsobem".

Zvlášť skeptický byl Juncker. „Máme Evropany na plný úvazek, pokud jde o to brát, a Evropany na částečný úvazek, pokud jde o to dávat," poznamenal bývalý lucemburský premiér s narážkou na nové východoevropské členy EU.

„Dřív jsme pracovali společně... vytvářeli jsme velký kus dějin. To je úplně pryč," postesk si Juncker a postěžoval si, že občané zemí EU nerozumějí tomu, o co unie usiluje. Právě to je podle ěnj živná půda populismu.

Témata:  EU Jean-Claude Juncker Donald Tusk

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy