Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Německa přichází ostrá prohlášení: Západ se zmenšil, postavme se Trumpovi. Ohrožuje mír v Evropě

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Berlín - V Německu se po summitu G7 a nedělním projevu kancléřky Angely Mereklové stále řeší transatlantické vztahy. Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel (SPD) je přesvědčen, že kátkozraká politika americké vlády jde proti zájmům Evropské unie. Předseda SPD a její kandidát na kancléře Martin Schulz poznamenal, že je třeba se postavit prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Merkelová (CDU) po dvoudenní summitu G7 prohlásila, že se Evropa bude muset spoléhat více sama na sebe. Členové vládní sociální demokracie volí ještě výrazně tvrdší slova.

"Kdo urychluje klimatické změny, prodává více zbraní do krizových oblastí a kdo nechce řešit náboženské konflikty politicky, ten ohrožuje mír v Evropě," míní Gabriel, podle něhož se Západ v posledních dnech o něco zmenšil. "Kdo se této politice USA nepostaví, nese spoluvinu," míní Gabriel.

Schulz v pondělí večer na stranické akci v Berlíně řekl, že je třeba "se tomuto muži (Trumpovi) se vším, za čím stojíme, postavit do cesty".

Už nyní se ukazuje, že se z německo-amerických vztahů velmi pravděpodobně stane i jedno z velkých předvolebních témat. Připomínalo by to situaci z roku 2002, kdy tehdejší kancléř Gerhard Schröder (SPD) i díky jasnému odmítnutí německé účasti na válce v Iráku dokázal těsně vyhrát parlamentní volby. V USA tehdy vládl republikánský prezident George Bush mladší, který tažení do Iráku prosazoval.

Témata:  Sigmar Gabriel Martin Schulz Donald Trump Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.