Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Izraeli bylo kvůli zakázce na německé ponorky zadrženo šest lidí

Korupce
Korupce
Foto: Pixmac

Jeruzalém - Sjednávání zakázky na nákup německých ponorek Dolphin pro izraelskou armádu zřejmě provázela korupce, policie obvinila šest lidí. Jeden z nich je blízkým spolupracovníkem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Šest zadržených policie podezírá ze zpronevěry, praní špinavých peněz, korupce a daňových úniků. Jméno zatčeného blízkého Netanjahuova spolupracovníka deník The Jerusalem Post neuvedl. Spekuluje se, že jde o Netanjahuova bratrance a jeho osobního právníka Davida Šimrona.

Kauza vypukla na podzim 2016, kdy se v médiích objevila informace, že Šimron působil jako prostředník pro izraelského podnikatele Mikiho Ganora. Ten je izraelským reprezentantem německé firmy ThyssenKrupp.

Šimron měl údajně prosadit zakázku od této německé firmy v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (asi 34,5 miliardy Kč) i přes námitky tehdejšího ministra obrany Moše Jaalona.

Zakázku na tři nové ponorky pro izraelskou armádu podle izraelského tisku schválily letos německé úřady. Podle téhož zdroje ale kontrakt zahrnuje klauzuli, která dává Německu právo kontrakt zrušit v případě, že se v souvislosti s ním prokáže trestný čin.

Témata:  Izrael ponorky Benjamin Netanjahu korupce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy