Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má v plánu od roku 2018 zvyšovat výdaje na armádu

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž – Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že výdaje jeho země na armádu v příštích letech porostou. Francie podle něj od příštího roku začne zvyšovat vojenský rozpočet tak, aby do roku 2025 dosáhla hranice dvou procent hrubého domácího produktu. 

„Je to pozoruhodná snaha vzhledem k nynější rozpočtově napjaté situaci," řekl prezident. Záměr oznámil Macron během návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, který opakovaně kritizoval partnerské státy NATO, že nedodržují alianční závazek dvouprocentní rozpočtové hranice.

Francouzská vláda přitom letos vojenský rozpočet snížila, aby zajistila, že země nepřekročí závazek nanejvýš tříprocentního rozpočtového schodku požadovaného Evropskou unií. Od příštího roku se ale výdaje na armádu budou naopak zvyšovat, řekl prezident.

Zatímco letos dostala armáda z rozpočtu 32,7 miliardy eur, v roce 2018 to bude 34,2 miliardy eur (přes 890 miliard korun). Z této částky bude podle Macrona 650 milionů vynaloženo na zahraniční operace.

Témata:  Francie Armáda Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy