Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtelně nemocný Charlie zemře v hospici, rozhodl britský soudce

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Londýn - Britský soudce Nicholas Francis o osudu smrtelně nemocného chlapce Charlieho Garda. Ten má být z nemocnice přesunut do hospicu.

Agentura AP uvedla, že podle soudce v hospicu dítě „v krátké době nevyhnutelně zemře", bude totiž odpojeno od přístrojů, které jej nyní udržují při životě.

O přesunu nevyléčitelně nemocného Charlieho rozhodl soudce poté, co rodiče nevyužili soudem daného času k dohodě s nemocnicí o tom, kde a jak jedenáctiměsíční dítě stráví své poslední dny.

Charlie trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání, což se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku; rodina v pondělí oznámila, že podle zevrubných testů chlapcovo tělo vykazuje nezvratná poškození.

Jeho rodiče Connie Yatesová a Chris Gard se přitom měsíce snažili přesvědčit londýnskou nemocnici, aby umožnila přesun dítěte do Spojených států k experimentální léčbě. Lékaři byli proti s odůvodněním že by tato léčba rozhodně nebyla úspěšná a chlapec by jen ještě víc trpěl.

Britské soudy i Evropský soud pro lidská práva daly nemocnici za pravdu s tím, že je možné dítě odpojit od přístrojů a umožnit mu zemřít přirozeným způsobem. Rodiče se následně snažili najít lékaře, který by o chlapce pečoval tak, aby s nimi dítě mohlo v hospicové péči strávit ještě několik dnů.

Témata:  Velká Británie děti soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy