Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová a Merkelová odsoudily rasismus, k postojům Trumpa se nevyjádřily

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Londýn/Berlín/Washington - Víkendové nepokoje ve virginském Charlottesvillu nepřežila dvaatřicetiletá obhájkyně práv menšin Heather Heyerová, do níž najel vůz bělošského radikála. Britská premiérka Theresa Mayová odsoudila rasovou nenávist a reakci prezidenta USA Donalda Trumpa. Podobně se vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová.

Trump sice násilnosti kritizoval a vyzval Američany k jednotě, výslovně ale rasistické provokace neodsoudil.

Mayová podle mluvčího britské vlády rozhodně odsuzuje rasismus a rasovou nesnášenlivost. Na dotaz, zda premiérka Trumpovu reakci považuje za dostatečně pádnou, mluvčí novinářům řekl: "Co řekl prezident, je jeho věc. My dáváme jasně najevo, že odsuzujeme rasismus, nenávist a násilí. Odsuzujeme krajní pravici."

Merkelová prostřednictvím svého mluvčího Steffena Seiberta násilnosti rasistů v USA odsoudila. "Šlo o nestydatost, o rasismus, antisemitismus a nenávist. Kdekoli se takové scény a výkřiky objevují, je to odsouzeníhodné," řekl Seibert. Spolková vláda je podle něj solidární se všemi, kdo pokojně protestují proti jednání agresivních ultrapravicových extremistů. Reakci na stanovisko Trumpa prohlášení mluvčího neobsahuje.

Témata:  Angela Merkelová Donald Trump rasismus Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy