Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy a děti cílem pašeráků. EU volá po rázném kroku

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Úsilí na ochranu obětí obchodu s lidmi musí být intenzivnější, zní z Evropského parlamentu. Ohroženou skupinou jsou především ženy a děti.

Současná situace se podle europoslanců vyhrotila s migrační krizí a mezi oběťmi obchodování s lidmi přibývá uprchlíků. Podle Europolu zmizelo v roce 2015 po příchodu do EU přibližně 10.000 nedoprovázených dětí.

V letech 2010 až 2012 bylo v EU zaregistrovaných víc než 30.000 obětí obchodování s lidmi, přičemž 80 procent z nich tvořily ženy. Děti tvoří přibližně 16 procent evidovaných obětí obchodování s lidmi. Ženy a dívky představují 95 procent obětí obchodování za účelem sexuálního vykořisťování. Většina registrovaných obětí obchodování za účelem pracovního vykořisťování je mužského pohlaví (71 procent).

Ženy a děti jsou obzvlášť zranitelnými skupinami, uvádí se v návrhu usnesení vypracovaném britskou europoslankyní Catherine Bearderovou z frakce evropských liberálů. Předložený text požaduje kromě jiného registraci dětských utečenců hned po jejich příchodu na území Evropské unie a jejich zařazení do systému ochrany dítěte.

"Je třeba zajistit, aby evropské zákony a standardy byly řádně uplatňovány. Zbývá nám ještě spousta práce, nesmíme dovolit, aby se s lidmi zacházelo jako se zbožím," uvedla česká eurokomisařka Věra Jourová, která má na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví.

Podobně hovořila i italská lidovecká europoslankyně Anna Maria Corazzaová Bildtová. "Obchodování s lidmi je novodobá metla, ta čísla jsou strašlivá. Každý příběh je lidskou tragédií," uvedla. "Beztrestnost musí skončit. Evropa nesmí být pro pašeráky lidí bezpečným útočištěm," dodala.

Témata:  EU europoslanci obchodování s lidmi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy