Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy a sesuvy si na jihu Asie vyžádaly více než 260 mrtvých

Sesuv půdy, ilustrační foto
Sesuv půdy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Káthmándú/Dillí/Dháka – Jižní Asii už několik dní sužuje velmi špatné počasí. Záplavy a sesuvy půdy v jižním Nepálu, na severu Indie a v Bangladéši si během několika posledních dnů vyžádaly přes 260 obětí.

K sesuvům půdy a záplavám dochází v jižní Asii během letního monzunového období často. Období dešťů zpravidla trvá od června do září. Letos už musely opustit své domovy miliony lidí , informovala dnes agentura Reuters s odkazem na místní úřady.

Nepálské úřady posílají humanitární pomoc do nejhůře postižených oblastí na jihu země, kde byly zaplaveny stovky vesnic a podle agentury Reuters zde zemřelo 115 osob a 38 dalších se pohřešuje. Celkem se záplavy dotkly stovek tisíc Nepálců.

Zaplaveno bylo také 13 okresů severoindického státu Bihár ležícího hranic s Nepálem. Agentura Reuters uvedla, že podle indických úřadů zde zemřelo 56 lidí, kteří se utopili, zůstali uvězněni ve zhroucených domech, anebo zahynuli pod vyvrácenými stromy. Kolem 200.000 Indů stižených katastrofou nyní přebývá ve více než 250 táborech, které vláda zřídila ve školách a státních budovách.

V neděli zemřelo 46 osob v severoindickém státu Himáčalpradéš, když sesuv půdy v himálajském podhůří pohřbil dva autobusy, napsala agentura AP. Ta též uvedla, že dalších 21 lidí zemřelo ve odloučeném státě Ásám na severovýchodě země, kde vojáci zachraňovali lidi ze střech domů.

V sousedním Bangladéši dosahuje 18 velkých řek nebezpečně vysoké hladiny. V zemi ležící v deltě řek Gangy a Brahmaputry za poslední dva dny zemřelo podle agentury AP 27 osob a 600.000 dalších živly odřízly od okolního světa. Kolem 368.000 Bangladéšanů se uchýlilo do 970 provizorních center zřízených vládou.

Témata:  Nepál Indie Bangladéš povodně sesuv půdy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy