Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko nepodpoří další sankce, nechce režim KLDR udusit, říká Lavrov

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes prohlásil, že možnosti ekonomického tlaku na Severní Koreu jsou prakticky vyčerpány a že Moskva nebude podporovat ekonomické udušení země.

Rada bezpečnost OSN na začátku měsíce schválila nové tvrdé sankce proti KLDR, které mají být trestem za dva testy mezikontinentálních raket. Rusko se k opatřením připojilo.

"Co se týče snah ovlivnit Pchjongjang, aby splnil známé rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jsme hluboce přesvědčeni, že možnosti ekonomického tlaku jsou prakticky vyčerpány... Nemůžeme podpořit názory, ke kterým se i nadále kloní někteří naši partneři a které doslova prosazují ekonomické udušení Severní Koreje," míní Lavrov.

Také kritizoval postoj Spojených států ke krizi ve Venezuele i nové sankce USA proti Íránu. "Myslím, že jednostranné sankce ... jsou nezodpovědné akce, které mohou poškodit a podkopat dosaženou rovnováhu," řekl ministr.

Lavrov odmítl myšlenku vojenské intervence ve Venezuele, kterou minulý týden pohrozil americký prezident Donald Trump. "Spor v této zemi lze vyřešit pouze mírovou cestou, pomocí celonárodního dialogu a bez vnějšího tlaku, nemluvě o nepřijatelnosti výhrůžek vojenského zásahu do vnitřních záležitostí Venezuely," dodal.

Témata:  Sergej Lavrov Severní Korea Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy