Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé by se do Alberty mohli vrátit do dvou týdnů, boj s požárem ale stále pokračuje

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Edmonton (Kanada) - Ničivý lesní požár v kanadské provincii Alberta se sice ještě nepodařilo zcela dostat pod kontrolu, úřady už ale mluví o tom, že by se evakuovaní lidé mohli do dvou týdnů do svých domovů vrátit.

Podle úřadů se již požár nešíří takovou rychlostí jako minulý víkend, kdy hrozil přerůst na území sousedního státu Saskatchewan. Nyní je asi 13 kilometrů od hranic sousední provincie.

Podle meteorologů v příštích dnech v Albertě opět porostou teploty a zesílí vítr, což bude šíření ohně pohánět. "Ještě máme hodně daleko do konce tohoto boje, zatím se snažíme likvidovat nejhorší ohniska požáru," řekl albertský manažer ochrany přírody Chad Morrison.

Místo dnes navštíví kanadský premiér Justin Trudeau, který už slíbil, že federální vláda udělá vše pro obnovu nejvíce postiženého místa, jímž je Fort McMurray.

"Vím, jak je stresující opustit všechno a být pryč z domova na dobu, která se stále prodlužuje. Vím, jak silná je touha vrátit se co nejdříve zpět," řekla novinářům albertská ministryně pro záležitosti měst Danielle Lariveeová, která má za sebou zkušenost s evakuací z domova při požáru před pěti lety. Úřady podle ní zahájily přípravy na návrat více než 88.000 lidí, kteří byli evakuováni z Fort McMurray a okolních obcí. Jejich návrat však připadá v úvahu nejdříve za dva týdny, dodala ministryně.

Oheň na území Fort McMurray zničil 2432 staveb a 530 jich poškodil. Bez úhony přečkalo 25.000 staveb. Důležité pro rychlou obnovu města je to, že zůstaly zachovány klíčové instituce a infrastruktura.

Armáda, která dala k dispozici svá letadla a vrtulníky, ve čtvrtek oznámila, že se stroje začnou vracet na základny. Asi 350 vojáků ale zůstane v pohotovosti pro případ, že by museli znovu zasáhnout.

Témata:  Kanada požáry

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy