Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lijáky a monzunové záplavy v jižní Asii si vyžádaly už 1500 obětí

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Povodně způsobené monzunovými lijáky zasáhly v uplynulých týdnech široký pás území jižní Asie zahrnující sever Indie, jih Nepálu a sever Bangladéše. Bilance neobvykle ničivých záplav překročila 1500 mrtvých.

Podle DPA je přes 1300 obětí z Indie. V Nepálu zahynulo více než 140 lidí a zhruba stejný počet hlásí také Bangladéš.

Nejhůře postižen je stát Bihár na severovýchodě Indie, kde povodně usmrtily 514 lidí. V posledních dnech čelí záplavám ale také západ Indie; v úterý například monzunové deště prakticky zastavily život ve dvacetimilionové indické finanční metropoli Bombaji. Podle agentury AP byla dnes většina vlakových spojů obnovena, doprava ale zůstává chaotická. Níže položené části města jsou stále pod vodou. Meteorologové hlásí na dnešek další mohutné lijáky a místní vláda proto vyzvala všechny školy, aby dnes zrušily vyučování.

Většina obětí z Nepálu a Bangladéše přišla o život ve druhém srpnovém týdnu, kdy tyto státy postihly několikadenní mohutné lijáky. Třetina území Nepálu a Bangladéše byla v tu dobu pod vodou. Hladiny řek v těchto zemích se ale již vrátily k normálu.

V nedávné době si monzunové záplavy vyžádaly nejvíce obětí v červnu 2013 v severoindických státech Uttarákhand a Himáčalpradéš, kde zahynulo 5750 lidí.

Témata:  povodně v Indii Nepál Bangladéš Indie

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy