Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kanadské nemocnici zaměnili indiánské děti, skandál byl odhalen až po 40 letech

Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Foto: Pixabay

Winnipeg - Kauza záměny dítěte v kanadské nemocnici, která je určená pro tamní komunitu indiánů, nepůjde k soudu. Podle policie, o jejímž závěru informovala tento týden kanadská televize CTV, šlo zřejmě o neúmyslnou výměnu dvou chlapců.

Leon Swanson a David Tait mladší loni v srpnu oznámili, že je v roce 1975 vládní nemocnice v Norway House vyměnila a že vyrůstali v rodinách, s nimiž nejsou pokrevně příbuzní. Potvrdil to test DNA. Oba muži se znají a hodlají nadále žít v indiánské komunitě Kríů v Norway House.

Podobný případ se stal v indiánské rezervaci Garden Hill, která je rovněž v kanadské provincii Manitoba. Tam už před dvěma lety záměnu ohlásili Luke Monias a Norman Barkman.

Oba případy začala vyšetřovat policie. Zdravotnická zařízení v Kanadě spadají pod jednotlivé provincie s výjimkou rezervací, které spravuje federální vláda. Policie zjistila, že záměna nebyla úmyslná a že nemocniční personál děti po narození chybně označil.

David Tait starší řekl, že záležitost rodiny Swansonů a Taitů sblížila. "Dohodli jsme se, že budeme jedna rodina," prohlásil. Obě rodiny žily ve vzájemné blízkosti už předtím a chlapci prý slýchali často, že vypadají, jako by patřili k té jiné. "Čtyřicet let pryč. Jsem zmaten, rozezlen, zlobím se. Rád bych věděl, co se stalo," řekl v slzách Tait mladší.

Bývalý manitobský ministr pro záležitosti indiánů Eric Robertson označil postup nemocnice za zločin a řekl, že zpráva o záměnách do komunity původních obyvatel klid nepřinese. "Bohužel je to důkaz toho, že co se zdraví týče, zacházelo se v té době s indiány jako s občany druhého řádu a možná někdo řekne, že je tomu tak i dnes," prohlásil Robertson.

Témata:  Kanada děti EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy