Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italové zabavili lodě pomáhající uprchlíkům. Vraťte nám je, žádají německé neziskovky

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lambedusa - Humanitární organizace Jugend Rettet podala u soudu žalobu na italskou vládu. Ta jí na ostrově Lambadusa zabavila třicet tři metry dlouhou loď Iuventa, která zachraňovala uprchlíky ve Středozemním moři. Organizace tvrdí, že se stala obětí honu na pašeráky.

Itálie tvrdí, že činnost neziskovek zhoršuje situaci s uprchlickou krizí. Prý jejich přítomnost nabádá migranty k nebezpečné cestě přes moře a napomáhají tak pašerákům. Lodě s běženci často ztroskotají na moři a organizace pak vyzvedávají lidi přímo z vody.

Loď Iuventa byla zadržena na základě svědectví dvou italských strážníků, kteří během služby zpozorovali, jak posádka organizace přímo mluví s pašeráky a domlouvají se na detailech vyzvednutí uprchlíků na moři. Svá tvrzení podpořili i pořízenými fotografiemi.

Mluvčí organizace Philipp Kuelker tvrdí, že to vše bylo sehrané a posádka domlouvala detaily ohledně bezpečného návratu k libyjskému pobřeží, protože loď, na které cestovali migranti, byla v příliš špatném stavu. Strážníci podle nich mají úzké vazby s pravicovými politiky a celý proces je vykonstruovaný. "Žádáme navrácení lodi a stažení všech obvinění na členy posádky," stojí ve vyjádření organizace.

Humanitární organizace Jugend Rettet byla založena v roce 2015 a během posledního roku údajně pomohla zachránit život více než 14 000 uprchlíkům, kteří ztroskotali na moři.

Témata:  uprchlíci Itálie neziskovky Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy