Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané provokativně strhli ruské vlajky na konzulátech? Moskva mluví o nepřátelském aktu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Rusové museli minulý měsíc vyklidit generální konzulát v San Francisku a obchodní zastoupení ve Washingtonu. Nyní Moskva protestuje, že z těchto budov byly neuctivě strženy ruské státní vlajky.

Vyklizení objektů Spojené státy nařídily v srpnu jako odvetu za omezení početního stavu americké diplomatické mise v Rusku.

Ruská ambasáda označila stažení vlajek za "krádež", krajně nepřátelský akt a provokační protiruskou akci. Ministerstvo zahraničí USA oponuje. "Vlajky na bývalých ruských konzulárních objektech byly s úctou staženy a bezpečně v těchto objektech uloženy," uvedlo.

Na incident reagoval i ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov. "Žádáme okamžitý návrat našich zabraných objektů a ukončení urážlivých akcí. Naše vlajky se musí vrátit na budovy patřící Ruské federaci," zdůraznil diplomat.

Témata:  Rusko USA vlajky států

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy