Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš je nebezpečný populista? Deník Huffington Post má obavy z českých voleb

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - O nadcházejících volbách v ČR píše také německá verze serveru Huffington Post. V České republice se může podle něj k moci dostat populista, který má s americkým prezidentem Donaldem Trumpem společného víc, než by bylo milé.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je dle serveru sice ryzím populistou, nelze ho ale úplně srovnávat s klerikálně-nacionalistickou vládou v Polsku nebo protagonisty "neliberální demokracie" v Maďarsku.

"Jeho forma populismu je jiná, ale v žádném případě méně nebezpečná," míní server. Babiš, který je druhým nejbohatším člověkem v Česku, je podobně jako Trump obdivován za své životní dílo. A podobně jako na Trumpa na něj nedoléhají skandály z předvolební kampaně.

Server přibližuje Babišův postoj k migraci a k euru a konstatuje, že je poměrně těžké politika jednoznačně ideologicky zařadit. Právě v postkomunistických zemích se podle Huffington Post ukazuje, jak nebezpečné mohou být strany bez ideologie. "Když lidé nevolí programy, ale jen kandidáty, stává se politika nevypočitatelnou," míní server.

Témata:  Andrej Babiš Německo Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy