Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach z teroristů? Německo chce legálně odposlouchávat občany

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Nový návrh zákona by mělo ministerstvo vnitra projednávat příští týden, předpokládá se, že bude nakonec předložen parlamentu. Úředníci doufají, že legálními odposlechy skrz auta a domovní alarmy by se mohly dostat teroristům na stopu.

Německo chystá změnu zákona, která donutí výrobce a provozovatele zabezpečovacích systému v autech a domech, aby svá data sdíleli s policií, pokud vznikne podezření, že uživatel by mohl být napojen na teroristické organizace. Je to součástí projektu, jak bojovat s extrémismem v zemi, řekl mluvčí ministerstva vnitra.

Ministr vnitra, konzervativec Thomas de Maiziere, se domnívá, že taková změna je nezbytná pro bezpečnost země, mezi největšími odpůrci však patří sociální demokraté, současný potenciální budoucí koaliční partner CDU/CSU. Soukromí je tak po uprchlicích další ze seznamu věcí, na kterých se strany nemůžou shodnout ještě před začátkem politických jednání o nové vládě.

Soukromí je v Německu poněkud citlivé téma, lidé si pořád vzpomínají na nacistické gestapo nebo tajnou policii východního Německa. Poslanec za SPD a ministr vnitra v Dolním Sasku Boris Pistorius se domnívá, že připravovaný plán je "nevyzrálý", ale hlavně by mohl v řadách veřejnosti vyvolat paniku. "Je rok 25017, nejsme ve vizi Orwella o roce 1984," řekl novinářům.

Nyní je pro policii velmi složité nainstalovat štěnice a další špionážní zařízení, protože domovní alarmy upozorňovala uživatele na jakékoliv změny prováděné na sítí, případně auta informovala textovou zprávou majitele, že se někdo pokoušel jejich auto otevřít. Policie doufá, že s novým zákonem přiměje ke spolupráci provozovatele zabezpečovacích systému. Novela by se neměla týkat mobilních telefonů, počítačů a dalších osobních elektronických zařízení.

Témata:  policie Německo Německo špionáž

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy