Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův exporadce se postaral o poprask, v knize kritizuje někdejší kolegy

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Vyšetřovatelé zabývající se kontakty ruských činitelů s prezidentskou kampaní Donalda Trumpa donutí prezidentova nejstaršího syna k přiznání přímo před zraky Američanů. Bývalý hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon to prý řekl novináři a spisovateli Michaelu Wolffovi.

Wolff o  Trumpově administrativě píše knihu údajně založenou na nejméně dvou stovkách rozhovorů včetně toho s Trumpem samotným. Bannon v ní mimo jiné ostře kritizuje počínání Trumpových poradců ohledně schůzky se skupinou Rusů v New Yorku předloni v červnu.

Kniha Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu; název odkazuje na Trumpův pět měsíců starý výrok, že KLDR stihne „oheň a hněv", když bude pokračovat ve výhrůžkách směrem k USA) vychází 9. ledna, s předstihem však do ní nahlédli reportéři deníku The Guardian. Bannon, který se loni po sedmi měsících v Bílém domě vrátil do čela pravicového serveru Breitbart News, je v ní prý jednou z nejvýraznějších postav.

„Tři nejvýše postavení představitelé kampaně si mysleli, že je dobrý nápad setkat se zcela bez právníků se zahraniční vládou uvnitř Trump Tower v zasedací místnosti na 25. podlaží. Neměli vůbec žádné právníky," popsal medializovanou událost Bannon. Ke schůzce došlo poté, co prostředník mezi ruskou stranou a Trumpovým týmem slíbil dodat kompromitující materiály na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

„I kdybyste si mysleli, že to není vlastizrádné nebo nevlastenecké nebo špatné, a já si náhodou myslím, že všechny ty přívlastky sedí, měli okamžitě zavolat FBI," citoval Bannona z nové knihy The Guardian.

Emailová konverzace mezi Donaldem Trumpem mladším a publicistou Robem Goldstonem ukázala, že nejstarší syn amerického prezidenta na nabídku kompromitujících informací reagoval slovy: „Jestli to je to, co říkáte, pak se mi to líbí..." Trump mladší zároveň tvrdí, že z následného setkání s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou i za účasti Trumpova zetě Jareda Kushnera a tehdejšího šéfa volebního štábu Paula Manaforta nic důležitého nevzešlo.

Ruské vměšování do předloňských prezidentských voleb v USA od května 2017 zkoumá tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Z jeho vyšetřování vzešla obvinění proti Manafortovi, dále proti někdejším prezidentovým poradcům Michaelu Flynnovi a Georgi Papadopoulosovi.

Podle Bannona se americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nezadržitelně blíží k doznáním viny od členů Trumpova nejbližšího okolí. „Dona Juniora zmáčknou ve vysílání celostátní televize," řekl údajně Bannon publicistovi Wolffovi.

„Je to celé o praní špinavých peněz... Mueller si jako prvního vybral Weissmanna (prokurátor Andrew Weissmann), a to je člověk přes praní špinavých peněz. Jejich cesta k zasranýmu Trumpovi vede přímo přes Manaforta, Dona Juniora a Jareda Kushnera... Jde to přes Deutsche Bank a všechny ty Kushnerovy věci. Ty věci kolem Kushnera jsou šťavnatý, na tom si smlsnou," myslí si Bannon.

Témata:  Donald Trump Rusko Bílý dům USA Donald Trump junior Steve Bannon Robert Mueller

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy