Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU krotí Trumpa: Jaderná dohoda s Íránem musí být zachována

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Británie, Francie, Německo a vedení EU dnes ve společném prohlášení vyzvaly Spojené státy, aby nevypovídaly jadernou dohodu s Íránem. Krátce před tím německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel požádal USA, aby oddělily svůj přístup k mezinárodní jaderné dohodě od otázky íránského balistického programu.

Americký prezident Donald Trump dohodu dlouhodobě kritizuje a hrozí, že USA ji nakonec vypoví. "Jaderná dohoda je zcela neodmyslitelná, nemá žádnou alternativu," zdůraznil dnes po setkání se svým britským a německým protějškem a šéfkou evropské diplomacie francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. "Netajíme se jinými neshodami, které (s Íránem) máme," dodal.

Gabriel, který od loňského nástupu prezidenta Trumpa do funkce nešetřil ohledně americké zahraniční politiky kritikou, podotkl, že souhlasí s USA v tom, že je důležité věnovat se otázkám týkajícím se íránské strategie v Jemenu, Sýrii a Libanonu.

Írán v roce 2015 podepsal se šesti světovými mocnostmi dohodu, v níž se zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny.

Trump je ze zákona povinen každých 90 dnů informovat Kongres, zda Írán dohodu dodržuje a zda dohoda odpovídá zájmům USA. V říjnu šéf Bílého domu ale odmítl znovu potvrdit, že Írán smlouvu respektuje. Očekávalo se, že o dalším osudu dohody rozhodne Kongres, její budoucnost ale zůstává nejistá. Trump se tak bude zřejmě opět muset do 12. ledna rozhodnout, zda potvrdí, že Írán dohodu dodržuje.

Témata:  EU Írán Sigmar Gabriel Donald Trump

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy