Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci Talibanu v noci přepadli základnu domobrany, zabili 18 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Kábul - Ozbrojenci z Tálibánu zabili v noci na dnešek v severoafghánské provincii Balch 18 příslušníků provládních sil, včetně jednoho policisty. Na západě země mezitím při bombovém útoku zemřel jeden člověk. I za tímto incidentem jsou islamisté.

Ozbrojenci z Tálibánu vtrhli do domu, kde byli příslušníci místní domobrany spadající pod afghánské ministerstvo vnitra. Útočníci muže následně přinutili budovu opustit a před domem je zastřelili. Mezi oběťmi byl i vůdce místního kmene, který byl zároveň policistou.

V západoafghánské provincii Faráh dnes ráno explodovala nálož na kraji silnice. Výbuch si vyžádal smrt jednoho policisty a další čtyři zranil. I k tomuto útoku se přihlásil Tálibán.

Podle americké armády má afghánská vláda pod kontrolou méně než dvě třetiny země. Zbytek ovládá Tálibán a další ozbrojené skupiny. V roce 2016 afghánská armáda přišla o deset procent bojové síly.

V době vrcholného nasazení v roce 2011 působilo v Afghánistánu přes 110.000 vojáků NATO. Přímé bojové operace jednotek USA a NATO byly ukončeny v roce 2014.

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy