Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský taxikář prý chystal diverzní akci. Dostal za to šest a půl roku

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Moskva - Ukrajinec dostal na Krymu 6,5 roku za přípravu diverzních akcí. Andrij Zachtej (42), který je už půldruhého roku ve vězení, byl ruským soudem na anektovaném poloostrově odsouzen za údajné přechovávání munice a trhavin a padělání dokumentů. Jeho advokáti se chtějí odvolat.

Předloni v létě ohlásila ruská kontrarozvědka FSB "rozbití ukrajinské zpravodajské sítě" na Krymu a zmaření údajných teroristických útoků.

Organizátorem podvratných akcí měl být Ukrajinec Jevhen Panov, který je v Zachtejově kauze rovněž souzen. Sám Zachtej byl mezi zatčenými.

Kyjev postup FSB označil za záměrnou provokaci. Podle Zachtejových příbuzných je odsouzený taxikářem, který na Krymu jen pracoval. Po svém zatčení Zachtej prohlásil, že byl při výslechu týrán. Loni ale své tvrzení odvolal a uzavřel s vyšetřovateli dohodu.

Témata:  Krym Ukrajina Rusko soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy