Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinci brání Rusům volit, konzuláty okupují nacionalisté s vlajkami Pravého sektoru

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Kyjev - Rusové dnes volí prezidenta, potíže jsou především při hlasování v zahraničí. Před budovou ruského velvyslanectví v Kyjevě platí zesílená bezpečnostní opatření. Policisté částečně uzavřeli i okolní ulice. U zátarasů se shromáždila zhruba stovka ukrajinských aktivistů . Protestující drží vlajky různých nacionalistických uskupení včetně radikální organizace Pravý sektor nebo pravicové politické strany Svoboda.

Ukrajinské bezpečnostní složky i místní nacionalistické skupiny dnes blokují vstupy do ruských konzulátů na Ukrajině. Kyjev tak brání Rusům žijícím na ukrajinském území volit novou hlavu ruského státu. Jedná se o odvetu za to, že ruského prezidenta mohou volit i obyvatelé Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Situaci v ukrajinské metropoli monitorují kromě příslušníků policie i pozorovatelé ze zvláštní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V okolí ruského velvyslanectví v Kyjevě zatím panuje klid.

Aktivisté z Pravého sektou, strany Svoboda a dalších ukrajinských nacionalistických uskupení protestují i u ruského konzulátu ve východoukrajinském Charkově. Před budovou demonstranti vyvěsili transparenty s nápisy jako "Rusko = válka" a "Krvavé volby". Situace je podle policie zatím poklidná.

V Oděse na jihu země vstup do ulice, kde se nachází tamní generální konzulát Ruské federace, blokuje policie. Přístup tam mají pouze obyvatelé okolních domů.

Přesný počet ruských občanů, který na Ukrajině pobývá, znám není. Podle Moskvy porušuje Kyjev svým postupem své mezinárodní závazky.

Témata:  Kyjev Ukrajina Pravý sektor Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy