Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina se s Rusy vypořádala hodně důrazně: Dnes zemi opouští 13 vyhoštěných diplomatů

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - K řetězovému vyhošťování ruských diplomatů či agentů se přidala i Ukrajina. Kyjev vypověděl 13 diplomatů s rodinami za přísnějších podmínek než většina zemí. Na odchod dostali jen 48 hodin.

Podle agentury TASS diplomati neodjíždějí z Ukrajiny hromadně, ale každý po svém. Někteří autem, jiní letecky nebo vlakem. Vyhoštění se týká nejen členů velvyslanectví v Kyjevě, ale i pracovníků konzulátů ve Lvově, Oděse a Charkově.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se rozhodlo vyhostit největší počet ruských diplomatů po USA a Británii. Gesto má signalizovat sounáležitost země se Západem a zároveň vytrestat Moskvu za válku na Donbasu a anexi Krym.

Podle ruských diplomatů rozhodnutí o vypovězení zkomplikuje již nyní obtížný dialog obou zemí. "S lítostí konstatujeme, že ukrajinské vedení bez přihlédnutí k reálnému stavu věcí podpořilo provokační kampaň inspirovanou Londýnem, jejímž cílem je zvýšení napětí a roztáčení konfrontační spirály," komentovalo diplomatickou roztržku ruské velvyslanectví v Kyjevě.

Témata:  Ukrajina Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy