Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko plánuje těžit ve Středozemním moři

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecko v létě ve východním Středomoří zahájí průzkumné vrty za účelem těžby uhlovodíků. Oznámil to dnes turecký ministr energetiky Berat Albayrak, který je zetěm prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Rozhodnutí Ankary může v oblasti opět vyvolat napětí, protože zájmy Turecka se tam střetávají se zahraničními podniky, kterým dala licenci na průzkum a těžbu kyperská vláda.

Italská společnost ENI a francouzský Total, které s Kyprem ohledně těžby uzavřely smlouvu, oznámily na začátku února nález ložiska zemního plynu zhruba 100 kilometrů jižně od ostrova. Lodě tureckého námořnictva se v minulých měsících snažily průzkum blokovat, což Ankara obhajovala tím, že těžba by porušovala práva kyperských Turků.

Ministr také oznámil, že 12. června bude uveden do provozu plynovod Transanatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), který prochází Gruzií a do Turecka bude přivádět ázerbájdžánský plyn z rozsáhlého pole Šach Deniz II. Do roku 2020 jím má proudit plyn v objemu 16 miliard krychlových metrů ročně.

Plynovod TANAP povede až k hranici s Řeckem, kde se plánuje jeho napojení na plynovod Trans-Adriatic Pipeline (TAP), jenž povede přes Řecko a Albánii až k pobřeží jihoitalského regionu Apulie. Země Evropské unie tak získají další zdroj, který jim pomůže snížit závislost na ruském plynu.

Plynovod TANAP bude zprovozněn dva týdny před předčasnými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku.

Témata:  Turecko průmysl Kypr moře

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.