Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušte jaderný program, investujeme u vás, slibuje KLDR Pompeo

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Pokud Severní Korea zcela zruší svůj jaderný program, povolí Spojené státy americkým soukromým firmám, aby začaly v této zemi investovat. V rozhovoru pro americkou televizi Fox News to dnes řekl ministr zahraničí USA Mike Pompeo. V jiném dnešním rozhovoru pro televizi CBS Pompeo také výslovně uvedl, že zrušení severokorejského jaderného programu povede k "omezení sankcí".

V televizi Fox News Pompeo řekl, že pokud Severní Korea splní požadavky USA, soukromé americké firmy by mohly pomoci s vybudováním elektrické sítě v KLDR, investovat do severokorejské infrastruktury a také do zemědělství, aby pomohly nasytit její obyvatelstvo.

O připravenosti Spojených států pomoci severokorejské ekonomice hovořil šéf americké diplomacie i na páteční společné tiskové konferenci se svou jihokorejskou kolegyní Kang Kjong-whaovou.

Pompeo se minulý týden sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Americký prezident Donald Trump se s Kimem má setkat 12. června v Singapuru.

Témata:  Severní Korea USA ekonomika Mike Pompeo jaderné zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy