Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko schválilo zákony Stop Soros, zavádí tresty za podporu nelegální migrace

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský parlament dnes dle očekávání schválil takzvaný balíček Stop Soros, tedy protiimigrační zákony zavádějící mimo jiné tresty za jakékoli podporování nelegální migrace.

Parlament také schválil ústavní dodatek bránící příslušníkům "cizích populací" usadit se v Maďarsku.

"Maďarští občané oprávněně očekávají, že vláda využije všech prostředků, které jsou potřeba k boji s nelegální migrací a s aktivitami, které této migraci pomáhají," uvedl ministr vnitra Sándor Pintér v odůvodnění návrhu. "Balíček zákonů Stop Soros naplňuje tento cíl, organizovaní nelegální migrace se totiž stává trestným činem. Chceme využít tyto zákony, abychom zabránili tomu, aby se z Maďarska stala země imigrantů," dodal.

Kritizovaný zákon je namířen zejména proti organizacím, které podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros. Ten se stal hlavním terčem výpadů premiéra Viktora Orbána v jarní předvolební kampani.

Balíček Stop Soros mimo jiné uvaluje zvláštní 25procentní daň na organizace, které podporují migraci.

Podle maďarských statistik žilo v dubnu v desetimilionové zemi 3555 uprchlíků. Jen 342 lidí bylo za první čtyři měsíce letošního roku zaregistrováno jako žadatelé o azyl; většinou pocházeli z Blízkého východu a 279 azyl získalo. Nyní se ale podle mnohých situace změní. "Místo toho, aby poskytla lidem ochranu před pronásledováním, maďarská vláda se rozhodla připojit k pronásledovatelům," prohlásila Márta Pardaviová z maďarského helsinského výboru. 

Témata:  Maďarsko neziskovky George Soros Viktor Orbán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy