Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý řecký skladatel dostal infarkt, lékaři jsou kvůli jeho věku v pohotovosti

Klavír, ilustrační fotografie
Klavír, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Atény - Skladatel Mikis Theodorakis (93), který složil hudbu například k filmu Řek Zorba, byl převezen do nemocnice kvůli srdečnímu infarktu. Lékaři uvedli, že je jeho život mimo bezprostřední ohrožení, vzhledem k jeho vysokému věku však zůstávají v pohotovosti.

Theodorakise převezli do aténské nemocnice v pátek poté, co pocítil silnou bolest v oblasti hrudníku a srdce mu částečně vypovědělo službu, uvedla v neděli agentura AFP.

Theodorakis se narodil v roce 1925 na ostrově Chios a ve 40. letech, kdy Řecko obsadila německá, italská a bulharská vojska, byl aktivním členem odboje. Později skládal komorní, baletní a filmovou hudbu a písně. Nejznámější je hudba k Řeku Zorbovi, kde hrál titulní roli americký herec Anthony Quinn.

S komponováním skončil na přelomu století. V roce 2004 zakázal použít svou hudbu ve spojení s olympiádou v Aténách. Rozruch způsobil i v roce 2010 na počátku řecké finanční krize. Veřejně zastával názor, že za ní stojí mezinárodní spiknutí v čele s USA.

Témata:  Řecko hudba Mikis Theodorakis

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy