Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havaj pustoší hurikán Lane. Hladina moře se zvedla o metr a půl

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Honolulu - Hurikán Lane zeslábl ze čtvrtého na třetí stupeň pětistupňové stupnice. Bouře přesto dál sužuje Havajské souostroví, hlavně Velký ostrov. Rychlost větru na pobřeží ostrova překračuje 200 kilometrů za hodinu.

Kvůli bouři bylo uzavřeno několik silnic, podél západního pobřeží se hladina moře zvýšila až o půldruhého metru. Úřady vyzvaly obyvatele, aby si vytvořili alespoň čtrnáctidenní zásoby vody, potravin a léků. Pláží na turisticky nejexponovanějším ostrově Oahu s hlavním městem Honolulu se zatím nepřízeň počasí nedotkla. 

Úřady zatím nemají žádné zprávy o zranění osob. Hurikán postupuje podél souostroví jižním směrem, ale centrum se podle meteorologů posouvá nepředvídatelně a kdykoli může silně zasáhnout kteroukoli oblast regionu. 

Prezident Donald Trump vyhlásil na Havajských ostrovech stav ohrožení, který místním záchranářům umožňuje žádat o federální pomoc. Přístavy včetně Pearl Harboru jsou mimo provoz. Všechny školy byly ale nejméně na dva dny uzavřeny, provoz zastavila místní rafinerie.

Témata:  Havajské ostrovy hurikán počasí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy