Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci zabili u Pásma Gazy tři Palestince

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Izraelští vojáci dnes při střetech na hranicích mezi židovským státem a palestinským Pásmem Gazy zastřelili tři Palestince. Informovalo o tom ve svém prohlášení ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Podle izraelské armády se násilných protestů účastnilo okolo 10.000 Palestinců. Protestující házeli kameny, zapálené pneumatiky a ruční granáty, vojáci odpověděli slzným plynem a ostrou municí, napsal izraelský deník The Times of Israel.

Mezi mrtvými je i čtrnáctiletý hoch a nejméně 180 osob utrpělo zranění, uvedlo ministerstvo v Gaze. Jedním ze zraněných je jedenáctiletý chlapec, jehož stav je vážný.

Protesty na hranicích Pásma Gazy trvají od konce března a zemřel při nich jeden izraelský voják a přes 180 Palestinců, z nichž většinu zastřelila izraelská armáda. Ta používá proti protestujícím ostré náboje, za což ji kritizovala i OSN. Palestinci při protestech házejí na vojáky kameny, zapalují pneumatiky či posílají přes hranici zápalné balonky s hořlavinami.

Izraelská armáda hájí použití ostrých nábojů tvrzením, že brání své území. Protesty vypukly v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael a Palestinci jimi demonstrují za právo vrátit se na území, která kdysi obývali. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládlo radikální hnutí Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.

Témata:  Palestina Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izraelská armáda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy