Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO chystá obří cvičení v Norsku, zapojí se i čeští vojáci

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Dvě stovky českých vojáků se chystají na největší cvičení členských států NATO za posledních deset let, které bude v Norsku. Českou armádu zastoupí především 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic. Mezinárodního cvičení v Norsku s názvem Trident Juncture 2018, které se koná na přelomu října a listopadu, se zúčastní 40.000 vojáků. ČTK to dnes řekla mluvčí strakonického pluku Jana Samcová.

"Cílem cvičení je deklarovat schopnost aliančních jednotek vést operaci vysoké intenzity na vnější hranici států NATO - v případě aktivace článku 5 washingtonské smlouvy. Zároveň se jedná o certifikační cvičení jednotek, jež budou v roce 2019 držet hotovost v Silách velmi rychlé reakce NATO," uvedl zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný.

Strakonický pluk bude v příštím roce členem uskupení Síly rychlé reakce NATO. Jde o formaci, která kombinuje pozemní, námořní a vzdušné vojenské síly. Uskupení pak vysílá zástupce do případných bojových konfliktů.

Trident Juncture 2018 začne 25. října a potrvá dva týdny. Vojáci při cvičení budou kromě Norska operovat i ve Švédsku, Finsku a na Islandu. "Většina českých vojáků bude ze strakonického pluku, zbytek uskupení tvoří jednotlivci i z jiných pluků z České republiky," uvedla Samcová.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Armáda České Republiky Norsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy