Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se do důchodu nechystá. Chce posílit svou pozici na mezinárodní scéně

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Německá kancléřka Angela Merkelová je přesvědčena, že rozhodnutí skončit v čele křesťanských demokratů (CDU) neoslabí její pozici v mezinárodních jednáních. Bude na ně naopak mít víc času. Řekla to dnes v Berlíně po jednání s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím.

"Jsem přesvědčena, že se na vyjednávací pozici v mezinárodních vyjednáváních nic nezmění. Dá se dokonce říci, že budu mít více času se soustředit na úkoly ministerské předsedkyně," poznamenala čtyřiašedesátiletá politička. Už v pondělí uvedla, že se ve zbývajícím čase v úřadu kancléřky chce na mezinárodní scéně zaměřit mimo jiné na otázky související s brexitem nebo vztahy se Spojenými státy.

Merkelová v pondělí oznámila, že se v prosinci už nebude ucházet o post předsedkyně CDU a po vypršení funkčního období vlády velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v roce 2021 už nebude ani kandidovat do Spolkového sněmu. Jako kancléřka by chtěla působit ještě tři roky.

Dnes zopakovala, že jména kandidátů, kteří by ji v čele křesťanských demokratů mohli nahradit, komentovat nebude. Poznamenala jen, že výběr bude otevřeným procesem.

O pozici zatím projevili zájem třeba generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, která je považována za spojenkyni Merkelové, dále ministr zdravotnictví Jens Spahn, který je naopak vnímán jako silný názorový odpůrce kancléřky, nebo někdejší šéf parlamentní frakce CDU/CSU v parlamentu Friedrich Merz, který před mnoha lety opustil politiku a působil v soukromém sektoru.

Témata:  Angela Merkelová Německo EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy