Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rezoluci proti Babišovi schválil europarlament: Už žádné dotace pro Agrofert

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Evropský parlament dnes schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a Zelených, mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert. Pro se vyslovilo 434 poslanců, proti bylo 64 a hlasování se zdrželo 47 členů EP. Europarlament má celkem 751 poslanců.

Klíčový bod rezoluce vyzývá komisi, "aby se touto otázkou neprodleně zabývala na základě stanoviska své právní služby" a přijala nezbytné kroky "včetně pozastavení veškerého unijního financování určeného koncernu Agrofert, dokud nebude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen".

Rezoluce byla schválena. Za pravdu Transparency International dali:@Europarl_CS@EU_Commission Chceme věřit, že premiér @AndrejBabis konečně vyřeší svůj střet zájmů a vztah k Agrofertu.

— Transparency ?? (@Transparency_CZ) 13. prosince 2018

Právníci EK ve zmíněné analýze, která se objevila v médiích začátkem měsíce, dospěli k závěru, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Protože má zároveň jako premiér zásadní vliv na rozhodování spojené s využíváním peněz přicházejících z evropského rozpočtu, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Poslanci v textu vyjadřují hluboké znepokojení nad tím, že Česko nedodržuje finanční nařízení týkající se střetu zájmů. Rovněž vyzývá státní orgány, aby důsledně uplatňovaly nová pravidla pro posuzování konfliktů zájmů, která v unii platí od srpna.

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger během středeční debaty uvedl, že EK již Prahu v dopise informovala, že až do vyřešení celé záležitosti nehodlá další dotace udělovat. Z unijních orgánů však dnes přicházejí rozporuplná vyjádření, zda se pozastavení financí týká pouze Agrofertu či celé České republiky.

Témata:  Agrofert Andrej Babiš dotace EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy