Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ultrapravice ovládne europarlament? Tradiční strany čeká výprask, naznačuje průzkum

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Ultrapravicové strany by v květnových volbách mohly téměř zdvojnásobit svoje zastoupení v Evropském parlamentu (EP), zatímco konzervativci a sociální demokraté výrazně ztratí. Ukazuje to průzkum veřejného mínění, o jehož výsledcích dnes informoval německý list Bild.

Parlamentní frakce Evropa národů a svobody (ENF), kam patří například francouzské nacionalistické Národní sdružení Marine Le Penové nebo populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ), by své dosavadní zastoupení 37 míst mohla zvýšit až na 67, uvedl Bild. Ultrapravice by zvítězila ve Francii, Itálii a Polsku, tedy ve třech ze šesti zemí, kde se průzkum konal.

Konzervativci sdružení ve frakci Evropská lidová strana (EPP) podle průzkumu ztratí 43 míst a získají jen 174 mandátů, frakce Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů (S&D), která sdružuje sociálnědemokratické strany, sníží své zastoupení ze 186 na 141. Poslanecká skupina Aliance liberálů a demokratů (ALDE) získá 33 křesel a bude jich mít 101, Zelení přijdou o osm mandátů a obsadí v EP 44 míst.

Parliament has released the second seat projections, based on a cross-section of national polls, for the composition of the next European Parliament.Read more ➡️ https://t.co/xBdLin2Ian pic.twitter.com/SvL1fz9JW0

— European Parliament (@Europarl_EN) 1. března 2019

Kromě Francie, Itálie a Polska průzkum zjišťoval preference v Německu, Španělsku a Rakousku. Volby do Evropského parlamentu se v České republice uskuteční 24. a 25. května.

Témata:  průzkumy EuroZprávy.cz EU Evropský parlament evropské volby (2019)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy