Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět let od anexe Krymu: EU ji dál neuznává, NATO v prohlášení napadlo Rusko

NATO
NATO
Foto: NATO

Evropská unie a Severoatlantická aliance pět let po ruské anexi Krymu připomněly, že Západ ji nadále považuje za nelegální. V prohlášeních Severoatlantické rady za alianci a šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové také obě instituce, jejichž členem je i Česká republika, upozornily na zhoršující se stav lidských práv na Krymu, odsoudily ruské akce v Kerčské úžině a už po několikáté vyzvaly Moskvu k okamžitému propuštění zadržovaných ukrajinských námořníků i plavidel.

"Obyvatelé poloostrova čelí systematickým omezením svých základních svobod, jako jsou svoboda vyjadřování, svoboda vyznání či právo se svobodně sdružovat," uvedla Mogheriniová. Připomněla také perzekuci krymských Tatarů.

"We will continue to implement our non-recognition policy of the illegal annexation to restate our firm belief that #CrimeaisUkraine" @FedericaMog https://t.co/nuFRSVtCYU pic.twitter.com/IXgOux03NJ

— European External Action Service - EEAS ?? (@eu_eeas) 18. března 2019

NATO ve svém vlastním prohlášení vyzvalo Rusko, aby okamžitě přestalo s násilím a zneužíváním moci na území, které neoprávněně anektovalo. Pokusy tento krok legitimizovat a normalizovat musí podle aliance přestat, včetně nelegálních volebních kampaní, automatického udělování ruského občanství, přesunů obyvatel a nucených odvodů do ruské armády.

5 years ago #Russia illegally annexed Crimea. #NATO reiterates its call on Russia to return control of Crimea to #Ukraine. We fully support Ukraine’s sovereignty & territorial integrity.Read full statement ⤵️ pic.twitter.com/VH9pPg1O60

— Oana Lungescu (@NATOpress) 18. března 2019

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes v Bruselu novinářům připomněl, že ČR podporuje územní celistvost Ukrajiny a právo země rozhodovat sama o své budoucnosti. "My chceme vyzvat ruskou stranu aby propustila (ukrajinská) plavidla a posádky, které od listopadu zadržuje. V tomto směru chceme vyslat jasný signál, že na našem postoji se nic nemění," podotkl Petříček.

EU minulý týden kvůli loňskému incidentu ve strategické Kerčské úžině rozšířila o osm osob své sankce vůči lidem a firmám porušujícím ukrajinskou územní celistvost a suverenitu.

Vůči Krymu v souvislosti s tím, že ruskou anexi neuznává, uplatňuje EU od roku 2014 sankce spočívající v zákazu dovozu zboží z Krymu a Sevastopolu a v zákazu vývozu určitých výrobků, ve výrazných omezeních pro evropské investice na Krymu a také v zákazu poskytování turistických služeb.

Témata:  EU NATO (Severoatlantická aliance) Krym

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy