Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron se obává: Francie nasadí proti další akci žlutých vest policii i vojáky

Francie nasadí proti další akci žlutých vest policii i vojáky (23.3.2019).
Francie nasadí proti další akci žlutých vest policii i vojáky (23.3.2019).
Foto: ČTK/Profimedia

Nebývalá bezpečnostní opatření budou ve Francii doprovázet dnešní protivládní protesty takzvaných žlutých vest. Prezident Emmanuel Macron v reakci na násilnosti z minulého víkendu hodlá v Paříži i v dalších městech rozmístit vojáky.

Pařížská policie v pátek oznámila, že demonstranty během již devatenácté protestní soboty nevpustí na bulvár Champs-Elysées a další místa v centru metropole.

Tvrdší přístup úřadů je reakcí na násilnosti více než 1500 radikálů, kteří v hlavním městě minulý týden zapálili banku či rabovali obchody a restaurace. Policie použila slzný plyn a vodní děla a přes 150 lidí zadržela.

Očekává se, že při další demonstraci projdou i dnes francouzskou metropolí tisíce lidí. Aby předešly násilí či rabování v centru města, zakázaly úřady protesty jak na proslulém bulváru a v jeho okolí, tak u prezidentského Elysejského paláce a u sídla parlamentu. Vládní budovy a další exponovaná místa budou podle Macrona hlídat vojáci.

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty mnoho různých aspektů reformní politiky současného kabinetu.

Témata:  demonstrace v Paříži Paříž Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy