Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převratný vynález: Zlepšete si sluch a zrak za pár okamžiků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - V dnešní době se dá řada tělesných postižení vyřešit jednoduchými pomůckami. V případě zrakových či sluchových vad postačí brýle, kontaktní čočky nebo naslouchátka. Ve vážnějších případech jsou k dispozici různé implantáty. Ale co kdyby existovalo zařízení, které by vašim smyslům dalo až superhrdinský rozměr? S takovouto pomůckou přišli studenti z Royal College of Art v Londýně. Vymysleli speciální masky, díky kterým si člověk může libovolně ovládat svůj sluch i zrak.

Studenti z londýnské univerzity dali vzniknout projektu s názvem Eidos, který umožňuje manipulovat se zrakem a sluchem tak, jak člověk uzná za vhodné. V praxi to znamená, že je člověk schopen například na přednášce jediným tlačítkem eliminovat okolní ruch a soustředit se pouze na přednášejícího.

To a ještě mnohem více je možno díky speciálním maskám. První maska zaměřená na sluch se nasazuje na spodní část obličeje, zakrývá ústa nos a sahá až k uším. Software, který je v masce obsažen pak dokáže eliminovat jednotlivé zvuky, které se normálně překrývají, zaměří se na jeden zvuk a ten zesílí. Maska obsahuje mikrofon, který zvuk zachytí a software jej zpracuje. Tento zvuk potom putuje do sluchátek a prostřednictvím náustku jde přes kostní vibrace až do středního ucha. Výsledkem je dokonalý zvuk, který jakoby se vytvořil přímo v hlavě.

Druhým počinem v rámci projektu Eidos jsou velké brýle s kamerou. Nahrávka pořízená kamerou putuje do počítače, kde dojde ke zpracování dat. Software v brýlích zaměří cíl, na který se člověk pravděpodobně díval očima a přidá různé efekty jako zaostření či dlouhou expozici. Takto upravené video se zobrazí v reálném čase v brýlích. Divák tak může například sledovat pohyb část po části, což je normálním okem nemožné.

Zdroj: YouTube

Studenti vidí v maskách praktické a užitečné využití. Masky k ovládání sluchu by se dalo využít kromě přednášek například na koncertech k eliminaci okolního hlučného davu fanoušků. Svoje využití by také mohla najít ve školách a to především u dětí, které trpí poruchou pozornosti nebo hyperaktivitou. Díky masce by se mohli zbavit okolního hluku, který jim brání v soustředění se. Oční maska by mohla najít využití například při tanečních vystoupeních nebo při sportovních zápasech.

Projekt je v tuto chvíli na samotném začátku a masky jsou pouhými prototypy. I přes kladné hodnocení se však najdou tací, kteří nacházejí na maskách různá negativa. Jako největší problém se jeví především design masek a jejich velikost. Oproti minimalistickým výrobkům dnešní doby působí poněkud giganticky a robustně. V rámci dalšího vývoje a zdokonalování je však pravděpodobné, že se studenti zaměří i na tuto část.

Témata:  vědci zajímavosti

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy