Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dubaji testovali létající taxík

Dubaj
Dubaj
Foto: Tim Reckmann

Dubaj - V Dubaji se uskutečnil testovací let bezpilotního letounu, který by v brzké době mohl sloužit jako létající taxík. Dron, který vypadá jako malá dvoumístná helikoptéra s 18 vrtulemi, vyvinula německá společnost Volocopter. Při pondělní zkoušce zařízení letělo asi pět minut 200 metrů nad zemí.

Zařízení by mělo v budoucnu létat podle navigace GPS až po dobu 30 minut. Pro případ poruchy disponuje náhradními bateriemi, rotory a padáky.

Německé společnosti Volocopter na trhu konkuruje dalších více než deset dobře financovaných evropských a amerických firem, které se snaží přijít s vlastním inovativním dopravním prostředkem.

Mezi těmito společnostmi je například letecký gigant Airbus, který chce do roku 2020 představit letadlový samoobslužný taxík, nebo společnosti Kitty Hawk a Uber.

V roce 2021 plánují Spojené arabské emiráty jako první arabská země vyslat sondu na Mars. V Dubaji od roku 2009 funguje bezpilotní metro a letos v květnu tam byl představen prototyp policejního robota.

Témata:  Dubaj Drony taxi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy