Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Darování oděvů charitě není u DPH stejné jako u potravin

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Situace, kdy je možné odpustit daň z přidané hodnoty (DPH) u oblečení poskytnutého na charitativní účely, není stejná jako v případě potravin.

Uvedlo to dnes na dotaz ČTK ministerstvo financí v reakci na zprávu, že obchodní řetězce požadují po ministerstvu nulový základ daně při darování oděvů a obuvi charitativním organizacím. O jednáních mezi ministerstvem a obchodními řetězci ve čtvrtek informovala Česká televize. Úřad dnes na dotaz ČTK potvrdil, že se na něj v této věci obrátili zástupci některých obchodních řetězců.

MF uvedlo, že je vázáno platnou směrnicí EU o DPH, podle které musí obchodní řetězec daň zaplatit ze základu daně, kterým je částka odpovídající ceně zboží se zohledněním podmínek na trhu.

"Způsob stanovení základu daně u zboží podléhajícímu morálnímu opotřebení není analogický se situací u vyřazených potravin, neboť na potravinu, které dnes končí expirační lhůta, lze zítra pohlížet jako na v obchodním řetězci prakticky neprodejnou. Jinými slovy faktická využitelnost a hodnota trika nekončí tím, že jeho barva vyšla z módy," uvedlo ministerstvo.

Témata:  DPH Ministerstvo financí České republiky obchody

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy