Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbohatším Čechem je podle časopisu Forbes stále Kellner. Jak si stojí Babiš a kdo je v žebříčku nový?

Tisk, Forbes
Tisk, Forbes
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle nového žebříčku časopisu Forbes zůstává nejbohatším Čechem Petr Kellner, vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner. Výše jeho majetku činí 255 miliarda korun. Druhý je nadále majitel společnosti Agrofert a ministr financí Andrej Babiš se 70 miliardami Kč.

O třetí příčku se dělí vlastník realitní a investiční skupiny CPI Radovan Vítek s ropným magnátem Karlem Komárkem, který vlastní skupinu KKCG. Jejich jmění se odhaduje na 49 miliard korun.

Souhrnný majetek 60 nejúspěšnějších tuzemských byznysmenů se podle Forbesu zvýšil na na 846 miliard korun. V meziročním srovnání na padesátce podnikatelů, kteří byli v žebříčku již loni, rostlo jejich jmění o téměř 14 procent.

Za bohatnutím podle Forbesu je rekordní růst české ekonomiky. Nejvíce zbohatli Petr Kellner, Daniel Křetínský, který obsadil šestou příčku, a Karel Komárek.

Z první dvacítky nejbohatších nerozšířili své bohatství jen Zdeněk Bakala a Pavel Tykač. Bakalovi klesl odhadovaný majetek o dvě miliardy korun na 20 miliard Kč. Oproti loňsku skončil v žebříčku sedmý, o jedno místo si tak pohoršil. Tykačovi zůstal odhadovaný majetek na 31 miliardách korun a i nadále mu patří páté místo.

Do žebříčku se dostalo 11 nováčků, nejvýše na 24. místo se 7,2 miliardy Kč Jiří Písařík, který stojí za společností Bohemia Energy. Skupina, kterou řídí a vlastní společně s manželkou, obsluhuje přes milion zákazníků v Česku a na Slovensku a je jednoznačně největším alternativním dodavatelem energií v Česku.

V první desítce figurují poprvé Tomáš Němec a Oldřich Šlemr, kteří loni prodali holding ČGS za zhruba 30 miliard korun do rukou švédské skupiny Trelleborg.

Témata:  Petr Kellner Andrej Babiš Forbes

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy